Вкусная земляника

Про встановлення розміру плати батьків за харчування дітей в закладах дошкільної освіти на 2019 рік

Вкусная земляника

Графік постачання продуктів харчування та продовольчої сировини у навчально-виховний комплекс №1 у 2019 році (зимово-весняний період) суб’єктами підприємницької діяльності

Вкусная земляника

/Files/images/primschennya_nvk/P1011261.JPG

Організація раціонального харчування

Правильно організоване раціональне харчування, яке забезпечує дитячий організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями), є необхідною умовою гармонійного росту дитини, її фізичного і нервово-психічного розвитку, стійкості до дії інфекцій і інших несприятливих факторів зовнішнього середовища.

Основним принципом харчування дошкільнят та молодших школярів повинна служити максимальна різноманітність їх харчових раціонів. Тільки при включенні в повсякденні раціони всіх основних груп продуктів - м'яса, риби, молока і молочних продуктів, яєць, харчових жирів, овочів та фруктів, цукру та кондитерських виробів, хліба, круп і ін. можна забезпечити дітей усіма необхідними їм харчовими речовинами.

Організація харчування в НВК

кухня2

Важливим компонентом здорового способу життя є збалансоване, повноцінне харчування. Режим споживання їжі в закладі побудовано таким чином, що всі вихованці НВК харчуються 3 рази на день, отримуючи „гарячі” сніданки, обіди і полуденки. Діти щоденно вживають м'ясо, овочі, фрукти, вітамінні напої; 4 рази на тиждень – молоко та кисломолочні продукти, два рази – рибу. З метою профілактики йододефіциту тижневий раціон містить морську рибу, йодовану сіль.

Організація харчування дітей у 2018 році здійснювалась відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах від 22.11.2005 року №1591, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України від 17.04.2006 року №298/227.

Протягом року на харчоблоці працювали:

№ з/п Посада Розряд Прізвище, ім’я по батькові
1. Кухар ІV Хоменко Н.В.
2. Кухар III Бурлака Л.І.
3. Кухар IV Телятник Т.В.
4 Помічник кухаря Усик В.М.
5. Комірник Зозуля Л.П,
6. Працівник їдальні Топольник В.С.
7. Працівник їдальні Винарчук Л.В.

Працівники харчоблоку вчасно проходили медогляди, мають відповідну фахову освіту, знають технологію приготування страв, дотримуюся загальних вимог до приготування їжі, санітарно – гігієнічних правил.

Відповідно до проектної місткості харчоблок закладу включає наступні приміщення:

№з/п Назва приміщення площа кількість
1 Кухня, у тому числі:
- гарячий цех 32 кв.м 1
- холодний цех (м’ясний, рибний, овочевий); 12 кв.м 1
- комора для сухих продуктів - гардеробна кімната для персоналу - кімната для прийому продуктів 11.2 кв.м 5.2 кв.м 5.2 кв.м 1 1 1
2 Їдальня: - обідня зала - умивальна кімната - мийна кімната столового та кухонного посуду 52/35 кв.м 15 кв.м 1.5 кв.м 2 1 1
3 Овочесховище 30 кв.м 1

Кухня НВК обладнана і оснащена технологічним обладнанням, кухонним інвентарем, посудом в повному обсязі. У 2018 році придбано 2 низькотемпературні камери для зберігання фруктів, 1 додатковий холодильник для рибної продукції. Тож маємо 5 холодильників (для зберігання: яєць, молочних продуктів, м’яса, риби, виданих продуктів) , а також 4 морозильних камери (для зберігання: овочів, фруктів, овочевих напівфабрикатів, м’ясних продуктів), 3 електроплити, 2 електродухові шафи, електросковорідка, м’ясорубка, протирально-різальна машина. Працює примусова вентиляція. Інвентар та посуд промарковані згідно до вимог, використовуються за призначенням.

На харчоблоці проведено поточний ремонт. Протягом 2018 року придбано контейнери для сипучих, холодильне обладнання), всього на суму 17276 грн..

Написання меню, розрахунки, облік та списання продуктів проводяться за допомогою спеціальної комп’ютерної програми.

Протягом року здійснювався постійний контроль за санітарним станом приміщень, результати якого відображені в журналах санітарного стану, циклограмах контролю. Грубих порушень не виявлено.

Виконання натуральних норм харчування забезпечувалося шляхом введення в раціон дітей продуктів натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю. Раціон харчування збалансовувався відповідно добової потреби організму дитини в білках, жирах та вуглеводах.

Продукти харчування, продовольча сировина та супутні матеріали потягом року постачалися в комплекс приватними підприємцями та організаціями, визначеними рішенням тендерного комітету при відділі освіти Уманської міської ради. При прийомі продуктів до закладу адміністрацією та комірником Зозулею Л.П. проводився суворий контроль за їх якістю, систематично перевірялися необхідні супроводжуючі документи, які підтверджували належну якість та безпеку отриманих харчових продуктів, продовольчої сировини та супутніх матеріалів.

Завдяки обладнаному овочесховищу, восени частково було заготовлено овочі та фрукти (картопля, цибуля, огірки, помідори, фрукти (яблука, абрикоси, сливи, алича, виноград, вишні), що дало можливість користуватися півроку здешевленою продовольчою сировиною та урізноманітнювати раціон дітей.

Комірник Зозуля Л. П. своєчасно подавала замовлення на доставку продуктів у НВК, забезпечувала їх асортимент відповідно розподілу продуктового набору за основними групами та видами.

Виконувалась одна із основних вимог раціонального харчування – організація і дотримання режиму видачі та споживання їжі згідно графіка, його поєднання із загальним режимом навчально-виховного комплексу. Споживання їжі в закладі проводилось в групових кімнатах - для дошкільників та в їдальні – для школярів. В НВК організовано 3-х разове харчування: сніданок, обід, вечеря для загальних груп та класів, для санаторних груп – 4-х разове (з полуденком). Дотримання режиму харчування, правил етикету, рівень виховання культурно-гігієнічних навичок, індивідуального підходу до стану здоров’я кожної дитини контролювалося адміністрацією та медичними сестрами, результати розглядалися на педагогічній раді в листопаді 2018 року (протокол № 2), нарадах при директору (12.03.2018, 03.09.2018).

Харчування здійснювалося відповідно до двотижневого перспективного меню, яке забезпечило повноцінний раціон, доцільне поєднання різноманітних продуктів та сприяло достатньому вмісту усіх необхідних компонентів у кожну страву в достатньому обсязі. Медичним персоналом систематично проводилось зняття та відбір добових проб.

Здійснювався контроль за дотриманням санітарних вимог на харчоблоці та в коморі; технічним станом обладнання; організацією питного режиму; дотриманням технології приготування страв; відбором і зберіганням добових проб; наявності щоденного меню – розкладу та дотриманням норм використання продуктів; за правильністю ведення документації, про що свідчать циклограми контролю і записи в санітарному журналі харчоблоку.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів старшою медичною сестрою Федорчук М.О. систематично здійснювався обліку виконання натуральних норм харчування.

№ з/п Назва продуктів Норма на 1 дитину 2017 2018
Факт Р.в./дошк. % Факт Р.в./дошк %
1 Хліб пшеничний 80 58/94 97/100 53/75 95/94
2 Хліб житній 40 15/31 60/61 16/26 82/64
3 Борошно 25 14/17 81/62 14/16 82/64
4 Крохмаль 4 0.5/1.5 17/14 1/1 36/30
5 Крупи , макарони 45 46/57 142/123 44/54 114/97
6 Картопля 190 154/189 110/92 148/184 150/121
7 Овочі різні 230 101/115 49/43 101/122 56/53
8 Фрукти свіжі 100 17/9 23/15 17/19 36/18
9 Соки 70 7/9 13/10 13/16 27/23
10 Фрукти сушені 10 2/3 20/24 2/3 19/27
Конд. вироби 15 2/3 31/16 3/4 49/21
11 Цукор 45 34/43 92/89 29/37 82/81
12 Мед 2 0.7/0.8 70/27 1/1 63/36
14 М’ясо 60/100 64/87 82/75 36/40 60/40
15 Риба 45 20/87 81/48 20/25 94/55
16 Молоко 400 201/262 48/59 211/241 60/60
17 Сир кисло-м 45 23/26 55/54 26/29 74/65
18 Сметана 10 3/3 41/43 4/5 76/47
19 Сир твердий 5 2/3 48/35 2/3 51/50
20 Масло вершкове 21 15/22 79/74 11/16 94/78
21 Олія 9 8/11 102/92 8/10 138/121
22 Яйця 1/2 (24) 11/14 59/38 9/12 100/50
23 Сало 2 0 0 0 0
24 Кава 4 0.3/1.1 28/72 0.5/0.5 24/18
25 Какао 2 0.2/0.7 20/36 0.5/0.5 17/34
26 Чай 0.2 0.2/0.2 100/100 0.2/0.2 121/123
27 Лист лавровий 0.01 0.04/0.7 104/130 0.4/0.8 90/77
28 Цукор ванільний 0.01 0.06/0.08 58/77 0.06/0.08 56/84
29 Дріжджі 1 0.3/0.3 32/27 0.2/0.2 25/25
30 Сіль 5 3.4/6.5 97/96 1/5 94/102

При детальному аналізі виконання натуральних норм за 2018 рік встановлено, що харчування вихованців НВК здійснювалось наближено до норми та виконано на 64% (в 2017 році - на 67%). Спожито основних білкових продуктів: м’яса – 50%, риби та рибопродуктів – 74%, олії – 129%, сиру твердого – 50%, сиру кисломолочного – 69%, масла вершкового –86%, молока – 60%, сметани – 61%, яєць –75%. Ситуація щодо споживання основних білкових продуктів значно покращилась порівняно з 2017 роком.

Середня вартість меню за 2018 рік становила:

у групах раннього віку – 19.44 грн. при нормі 21.70 грн., (90 % від норми);

у дошкільних групах - 23.63 грн. при нормі 30.00 грн., (79 % від норми);

у санаторній спец групі раннього віку –21.44 грн. при нормі 30 грн., (71 % від норми);

у дошкільних спецгрупах - 23.19 грн. при нормі 35.00 грн., (66 % від норми);

- для учнів 1-4 класів – обіди – 11.73 грн. про нормі – 10.00 грн., (117 % від норми);

сніданки та вечері – 13.36 при нормі 14.00 грн. (95% від норми).

Протягом календарного року початкова школа НВК отримувала безкоштовні гарячі обіди. Із 312 вихованців НВК (197 дошкільників та 115 школярів) безкоштовно харчувалось 18 дітей, 50% оплати сплачувало 111 сімей. На постійному контролі адміністрації та медиків комплексу залишаються питання дієтичного харчування вихованців.

Педагогами закладу здійснювався постійний щомісячний контроль за станом сплати батьками вихованців НВК коштів за денне харчування дітей. Проте, на кінець року є значна заборгованість по батьківській платі – 12863 грн., в дошкільних групах сума боргу становить 5876 грн., в класах – 6987 грн..

Поради лікаря

Харчування дитини в НВК і в родині повинно поєднуватися. З цією метою в закладі вивішується меню. Будь ласка, уважно, вивчайте його, це допоможе скорегувати домашнє харчування, що б дитина отримувала всі необхідні продукти.
Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання і які-небудь протипоказання до певних продуктів харчування попередьте про це медичну сестру і вихователів групи.
Вранці, до відправлення дитини в дитячий сад, не годуйте її, оскільки це порушує режим харчування, призводить до зниження апетиту, в такому випадку дитина погано снідає в групі. Однак якщо дитину доводиться приводити в сад дуже рано, за 1-2 години до сніданку, то її можна вдома дати сік і (або) будь фрукти.

Основні умови, необхідні для появи гарного апетиту у дитини:

1. Правильний вибір їжі.
2. Правильне приготування їжі.
3. Режим дня, тобто:
- достатній денний і нічний сон;
- дотримання годин годівлі;
- щоденні прогулянки на свіжому повітрі.
4. Раціональне складання меню.
5. Смакові якості і кулінарна обробка їжі.
6. Сервірування столу.
7. Елементи самостійності дитини в процесі їжі.

Дитина повинна їсти із задоволенням, з гарним настроєм. Ніколи не змушуйте малюка з'їдати все, що є на тарілці і саме зараз, тим більше, якщо немає апетиту або якщо ви щось дали йому перекусити перед самим прийняттям їжі. Не розважайте дитину під час їжі іграшками, розповіданням казок і т.д. Тому що в цьому випадку у малюка запальний, "апетитний" сік вироблятися не буде або його буде дуже мало.

Якщо батьків дуже засмучує і непокоїть поганий апетит у дитини, (причиною якого можуть бути різні захворювання), радимо не жити здогадками, а відразу ж звернутися до лікаря і здати необхідні аналізи. Якщо дослідження покажуть, що дитина абсолютно здорова, причину відсутності апетиту слід шукати в неправильній організації харчування.

Потрібно пам'ятати, що надмірне і особливо, одноманітне харчування не тільки шкідливе для дитячого організму, але і сприяє поганому апетиту. Дитина може відмовлятися від їжі якщо їй кожен день дають одну і ту ж їжу (наприклад молочна каша на сніданок, обід і вечеря), або якщо їжа приготовлена ​​не смачно. Винятком є ​​діти перших 10 місяців.

Хорошому апетиту сприяє дотримання режиму дня.
Дуже важливо дотримуватися режиму дня і відповідно годин годування. Організм звикає і в певні години починає виділяти шлунковий сік, це сприяє гарному апетиту і перетравлюванню їжі. У проміжках між годуваннями не давайте малюкові соки, печиво, фрукти, молоко (замість води) - апетит значно погіршується.

/Files/images/primschennya_nvk/DSC03900.JPGСервірування столу також відіграє не останню роль.
Культуру їжі часто відносять до гігієнічних навичок, але її значення не тільки у виконанні фізіологічних потреб. Вона має естетичний сенс - адже поведінка за столом базується на повазі до людей, які сидять поруч, і так само до тих, хто приготував їжу.
Красиво і святково сервірований стіл, красива їжа збуджує апетит у дитини. Оволодіння культурою їжі - нелегка для дітей справа, але здійснювати формування цих навичок необхідно.

Вкусная земляника

Кiлькiсть переглядiв: 218

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.